Wieczór Charytatywny Darczyńców

Charytatywny Wieczór Darczyńców pod  patronatem Burmistrz Sokółki Pani Ewy Kulikowskiej odbył się 22 lutego 2020r  w Ośrodku Kultury w Sokółce o godzinie 16:00 w sali ,,Lira” .

Wieczór  rozpoczął się przywitaniem gości przez Prezes Zarządu Marię Talarczyk. Udział w koncercie wzięły organizacje pozarządowe jak i prywatne osoby,  między innymi:
Stowarzyszenie „Uniwersytet Trzeciego Wieku”, Klub Żeglarski ,,Żagiel”, „Związek Tatarów Rzeczpospolitej Polskiej” oddział Bohoniki, KGW ze wsi Lipina, MGOK – Dąbrowa Białostocka, GOAKIR w Szudziałowie,  oddział terenowy PZERiI.

Pani Maria Talarczyk złożyła podziękowania wszystkim darczyńcom Sokólskiego Funduszu
Lokalnego oraz osobom , które przekazały najwięcej 1% podatku na rzecz Fundacji. Szczególne podziękowania i kwiaty  Zarząd Fundacji SFL złożył osobom, które wspierały Fundację SFL, która to fundacja rozpoczęła swoją działalność dokładnie 1 kwietnia 2000 r., czyli mija już 20 lat od jej powstania. Wśród  osób wyróżnionych znaleźli się m.in:

-Burmistrz Sokółki Pani Ewa Kulikowska

-Zastępca  Burmistrza Pan Adam Kowalczuk

– Pan Mieczysław Baszko

– Pani Barbara Sawicka

– Pani Lila Asanowicz

Po podziękowaniu wszystkim obecnym gościom, odbył się spektakl przedstawiony przez koło teatralne Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce pt. „ Czterech rozbójników i Alibaba”. Następnie goście wzięli udział w   I części „Dużej Licytacji” prac lokalnych darczyńców poprzedzonej informacją o nich oraz ich eksponatach przeznaczonych do licytacji , a także krótki opis o działalności Fundacji ,,SFL” i przeznaczeniu dochodów z koncertu. Licytację prac przeprowadziła Pani Agnieszka  Kozakiewicz. W czasie przerwy gości bawił zespół wokalny „Azalisz” pod kierownictwem Elżbiety Jancewicz z Warszawy. Wykwintne dania tatarskiej kuchni przygotował Pan Maciej Szczęsnowicz. Zwieńczeniem „Wieczoryu Darczyńców” był występ trio z klubu żeglarskiego „Żagiel” – Sokółka, którzy śpiewając szanty, porwali gości w wir tańca.  Występujący artyści zostali obdarowani prezentami ufundowanymi przez Burmistrz Sokółki Panią Ewę Kulikowską. Przedstawiciele organizacji złożyli kwiaty i podziękowania Pani Marii Talarczyk za 20 lat pracy na rzecz Fundacji oraz pracy na rzecz wszystkich organizacji gminy Sokółka.

Z licytacji prac miejscowych malarzy, darowizn przekazanych przez różne zakłady  i osoby prywatne zebrano 4150 złotych, środki te wzbogacą Program Działaj Lokalnie w postaci Grantów dla organizacji w Gminach : Sokółka, Szudziałowo, Dąbrowa Białostocka i Nowy Dwór.  Największym powodzeniem w licytacji cieszyły się obrazy Pani Barbary Sawickiej oraz kolacje ze znanymi osobami, czyli z Panem Adamem Kowalczuk i Panem Mieczysławem Baszko.

Sponsorzy Wieczoru Darczyńców:

– Polsko Amerykańska Fundacja Wolności

– Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce

– Burmistrz Sokółki Pani Ewa Kulikowska

– Zastępca Burmistrza Pan Adam Kowalczuk

– Pan Mieczysław Kazimierz Baszko – Poseł

– Sokólski Ośrodek Kultury

– Zespół „Azalisz”

– Zespół teatralny „Zespół Szkół Rolniczych”

– Klub żeglarski „Żagiel”

– Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury- Dąbrowa Białostocka

– Warsztaty Terapii Zajęciowej – Dąbrowa Białostocka